Laboratorium onderzoeken

Start met een laboratorium onderzoek

Wanneer je bij Darmklinique een behandeling wilt volgen betekent dit altijd dat je laboratoriumonderzoeken gaat doen. Aan de buitenkant valt niet te raden wat zich afspeelt in de darmen. De aanpak van darmproblemen is té verschillend en is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Als we de oorzaak niet in kaart hebben gebracht, kunnen we hier ook niet gericht op behandelen om jou van je klachten af te helpen.

Ja, ik wil onderzoek doen, boek een afspraak
orthomoleculair therapeut en darmen 2

Meten is weten

Meten is weten wat ons betreft. En als je dan toch onderzoeken doet, doe het dan goed. Het is nodig dat je het complete plaatje in beeld hebt met de onderzoeken. Je wilt er niet halverwege de behandeling achter komen dat er nog andere mogelijke oorzaken niet gemeten zijn, die wel een rol kunnen spelen in je klachten.

Je wilt ook niet dat de onderzoeken die je doet onbetrouwbaar zijn door bijvoorbeeld een vals negatieve uitslag. Dit zien we helaas regelmatig in de praktijk en willen wij voorkomen. Hoe onderscheid je kwaliteit? Gelukkig doen wij dat voor je, dat is ons vak.

Dus als we onderzoek doen, doen we het goed. We werken enkel met gecertificeerde laboratoria, het liefst in Nederland (dan zijn de samples niet lang onderweg).

Ik wil van mijn darmklachten af!
Online consult is mogelijk!

Op maat gemaakt onderzoek

Welke onderzoeken er nodig zijn bepalen we vooraf in een telefonische intake. Dit hangt namelijk af van je klachten en is dus voor iedereen anders. We doen geen standaard onderzoeken, maar kijken naar jouw individuele situatie, achtergrond en klachten.

Goed om te weten: je krijgt een uitgebreid verslag van alle gemeten waarden. Zo kan je zelf in normaal Nederlands lezen wat er aan de hand is. Nadat je de onderzoeken hebt gedaan weet je dus precies hoe jouw lichaam ervoor staat! Voor veel mensen is dit een heel fijn proces, omdat je na al die jaren ‘aanmodderen’ eindelijk weet wat er mis is. Het fijne is dat we na deze onderzoeken gericht aan de slag kunnen gaan met het onderliggende probleem. Je kunt er na de onderzoeken ook voor kiezen om zelf aan de slag te gaan met de uitkomsten.

Wil jij weten wat zich nu werkelijk afspeelt in jouw buik? Boek dan nu een gesprek.

Bij buikklachten is het goed om te beginnen met onderzoeken wat er speelt. Je kunt het nu éénmaal niet raden aan de buitenkant. Te dunne ontlasting kan bijvoorbeeld veel verschillende oorzaken hebben. Met de oorzaken achterhaalt kan je pas goed aan de slag. Alles in de juiste volgorde aanpakken voor langdurig resultaat.
Ja, ik wil onderzoek doen, boek een afspraak
Online consult is mogelijk!
orthomoleculair therapeut en darmen 2

Wat meten we allemaal?

Als we onderzoek doen, doen we het goed: we kijken in de ontlasting naar o.a. de kwaliteit van de darmflora en de darmslijmvliezen, de verteringscapaciteit, pH waarde en enzymatische vertering, de aanwezigheid van gisten en schimmels zoals Candida, ziekmakende bacteriën zoals de salmonella en helicobacter bacterie, SIBO, alle parasieten, de mate van ontstekingen, aanwezigheid van lekkende darm, allergie gevoeligheid, histamine, virulentie, vetzuren balans in de darm en glutengevoeligheid.

Informatie uit bloed en speeksel

In het bloed kijken we vaak naar voedingsintoleranties en vitaminen en mineralen. Maar ook schildklierwaarden zijn soms nodig om in kaart te brengen of de omega 3 vetzuren.

In speeksel kunnen we de hormonen meten, omdat je dan vrij hormoon meet is dit een handigere test dan hormonen in bloed meten. Ook de stresshormonen zoals cortisol kunnen we op deze manier in kaart brengen. Door verschillende momenten op een dag de speekseltest af te nemen kan je goed zien hoe je cortisol aanmaak verloopt gedurende de dag.

orthomoleculair therapeut en darmen

Neurotransmitters

Daarnaast werken we graag met een goed gevalideerde vragenlijst waarmee we de neurotransmitters in kaart brengen. Wil je dat je darmen herstellen, dan moeten ze in de ´rest and digest´ stand staan. Daar hebben je neurotransmitters alles mee te maken. Door middel van de uitslag van deze test kunnen we gericht sturen op de verschillende neurotransmitters en daarmee het darmherstel bespoedigen.

We kunnen alles meten wat de huisarts kan aanvragen

We kunnen alles meten wat de huisarts zou kunnen aanvragen en meer dan dat.
Maar we kijken altijd naar jouw situatie en wat echt nodig is om te meten.
Ja, ik wil onderzoek doen, boek een afspraak
Wat anderen vertellen over Darmklinique:
Sharonna

Ik ben bij Berna terecht gekomen ivm buikklachten, ontregelde hormonen en een zwangerschapswens. Ik voelde mij niet alleen gehoord, ik kreeg informatie die voor mijn lichaam zou werken. Met een concreet stappenplan heeft Berna mij geholpen met het in balans krijgen van mijn hormonen en darmen. Twee maanden later had ik een positieve zwangerschapstest.

Wilma

Ik kwam met Berna in contact vanwege continue darmproblemen. Reguliere artsen deden onderzoeken waar niets uitkwam. Berna pakte het anders aan en ging meer gedetailleerd zoeken waar de problemen vandaan kwamen. Dit resulteerde al snel in oplossingen waardoor ik na meer dan 20 jaar nu klachtenvrij ben! Top. Een aanrader.

Marijke

Berna heeft ontzettend veel kennis en een warme persoonlijkheid. Berna gaf me meer inzicht in de complexe processen die in mijn lijf plaatsvinden. Binnen enkele weken merkte ik duidelijk verschil. Wat een opluchting! Na enkele maanden voelde ik me beter dan in een jaar. En nu na meer dan 6 maanden, gemiddeld beter dan in járen.

Veelgestelde vragen

Doen jullie ook de SIBO test?

Vaak krijgen we de vraag of we ook de SIBO test doen. Als je dat per se wilt, kun je altijd de SIBO ademtest doen, maar wist je dat deze vaak vals negatief is? Er zijn gelukkig andere testen die meer betrouwbare uitslag geven, bijvoorbeeld een urinetest waarin we de bacterie eindproducten kunnen meten.

In wat voor laboratorium worden de onderzoeken gedaan?

De laboratoria waar wij mee werken zijn ISO-gecertificeerd en staan onder controle van de SKML (Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek).

Kan ik de onderzoeken via de huisarts doen?

Sommige waarden die wij bepalen meet de huisarts ook wel eens. Dus wellicht is het mogelijk. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Als de huisarts bijvoorbeeld een PCR parasieten test doet, worden alleen bepaalde soorten onderzocht (die de arts aanvinkt op het formulier). Met een TFT (Triple Faeces Test) zoals waar wij graag mee werken worden alle soorten parasieten opgespoord (wij kiezen niet welke parasieten er onderzocht moeten worden, want we willen alle parasieten getest hebben).

Ik heb al onderzoek gedaan. Kan ik gelijk starten met de behandeling?

Dat hangt af van wat er gemeten is, en hoe oud de onderzoeksuitslagen zijn. Bespreek dit met je darmtherapeut tijdens je telefonische intake. De praktijk wijst uit dat de onderzoeken bijna altijd incompleet zijn, en dat er niet behandeld kan worden zonder dat bepaalde vragen eerst worden beantwoord vanuit verder onderzoek. Een uitslag die ouder is dan een half jaar is sowieso niet betrouwbaar meer.

Worden onderzoeken vergoed door de zorgverzekering?

Op dit moment is dat (nog) niet het geval.

Heb je last van buikklachten?
Bijvoorbeeld een opgeblazen buik,
buikpijn of diarree?

Download het gratis e-book:
‘Hoe kom ik van mijn buikklachten af? 10 eyeopeners’

Probiotica kan je klachten verergeren.

Het zit niet tussen je oren!

Waarom FODMAP niet de oplossing is

en andere waardevolle eyeopeners!

E-book

Wetenschappelijk onderzoek is de basis van de behandelingen van Darmklinique. We bekijken als team naar het gehele plaatje en pak vervolgens de oorzaak aan, in plaats van enkel de symptomen behandelen.

Wil je met je gezondheid aan de slag maar niet langskomen in de praktijk? Een online afspraak is ook mogelijk.
Afspraak maken
Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items -  0,00